keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Askel eteenpäin!

Suomen poliittinen todellisuus on jo pitkän aikaa ollut täysin retuperällä. Valtaa pitävät puolueet, suuryritykset, liikepankit, korporaatiot ja media - mitään todellista demokratiaa ei Suomessa ole ikinä ollut. Pitkälle kehittynyt, tasa-arvon perinteillä ylpeilevä pohjoinen teollisuusmaamme suhtautuu mitä kitsaimmin kaikenlaisiin uudistuspyrkimyksiin suoremman demokratian, luonnonsuojelun, paremman maahanmuuton, oikeudenmukaisemman talouden ja paremman hallintojärjestelmän edistämiseksi. Siksi kysyn: onko tullut aika perustaa puolue, joka todella ajaa kansan tahdon mukaista politiikkaa? Politiikkaa, joka on vaihtoehto. Politiikkaa, joka on askel eteenpäin.

Tähän tarkoitukseen vastaa Suomen Tulevaisuuden Liitto, arkikielessä tulevaisuuspuolue. Tulevaisuuspuolue on vasta suunnitteilla oleva uusi poliittinen puolue, jonka tärkeimmät ideologiat ovat poliittinen reformismi, talousdemokratia, vihreät arvot ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Keskeinen teemamme on tarjota vaihtoehto nykypolitiikalle: Suomeen on aika saada puolue, joka tarjoaa todellista muutosta.

Minkäänlainen muutos ei lähde liikkeelle Suomen eduskunnasta. Valtaa eivät eduskunnassa käytä ihmiset, sitä käyttävät puolueet. Puolueet, joita äänestämällä ihmiset sitoutuvat tahtomattaankin kannattamaan kaikkia sen päätöksiä, vaikka olisi samaa mieltä vain osasta. Suomen poliittiselle elämälle leimallista on myös se, että aitoja, liikkuvia äänestäjiä on vähän ja puoluetausta periytyy sukupolvelta toiselle perinteenä. Näin ollen on lopulta aivan sama, millaisia päätöksiä puolue tekee - äänestäjät pysyvät mukana periaatteesta. Se ei ole demokratiaa, eikä palvele millään tavalla kansan etuja. Suuret puolueet tietävät sen, eivätkä tämän johdosta halua tehdä mitään asioiden muuttamiseksi. Sen vuoksi Suomen hallintojärjestelmän on muututtava siten, että puolueiden valtaa vähennetään ja todellinen valta annetaan kansalle.

Kun kansa äänestää vaaleissa, se äänestää ideologisista kysymyksistä. Mutta se äänestää myös auktoriteetteja: ihmiset haluavat jonkun viisaamman tekevän järkeviä päätöksiä hänen puolestaan. Järkevät päätökset eivät taas ole ideologisia: ei ole olemassa vasemmistolaista tai oikeistolaista tapaa rakentaa lentokone. Sen sijaan on ideologinen kysymys, millä värillä lentokone maalataan tai keitä sen kyytiin otetaan. On silti järkevämpää, että koneen suunnittelusta vastaavat insinöörit, eivätkä ne, jotka pohtivat näitä asioita. Miksi siis tarvitsemme puolueita hoitamaan juoksevia asioita, joissa on kyse lähennä järkevistä tai vähemmän järkevistä päätöksistä?

Tulevaisuuspuolue haluaa uudistaa Suomen poliittisen järjestelmän siten, että Suomen hallintoon saadaan aitoa asiantuntijavaltaa. Tavoite on, että Suomen hallitus koostuu tulevaisuudessa pääasiassa sellaisista virkamiehistä, joilla on paitsi kansan luottamus, myös mahdollisimman korkea koulutus ja tietämys omasta erityisosa-alueestaan. Totta kai oikeusministerin tulee olla lainoppinut ja totta ihmeessä ympäristöministerillä on oltava korkeakoulututkinto ympäristötieteistä. Asiantuntijavallan lisääminen saa nähdäksemme aikaan parempia päätöksiä, kun niitä ei tarvitse keinotekoisesti sitoa mihinkään poliittiseen viitekehykseen.

Ideologisten kysymysten ratkaisu tulee jättää kansalle. Sveitsin mallin mukainen suora demokratia tarjoaa tähän mahdollisuuden. Kansalla tulee olla oikeus kyseenalaista vallanpitäjien päätökset ja vaatia laista kuin laista kansanäänestys niin halutessaan. Edustuksellisessa demokratiassa on taisteltu vuosikymmeniä esimerkiksi sellaisista kysymyksistä kuin kaksikielisyys. Kun olemme ymmärtäneet, ettei maan kaksikielisyys ole järkiperusteinen asia, ymmärrämme sen olevan ideologinen kysymys. Tämä asia voitaisiin ratkaista välittömästi tekemällä kansanäänestyksen aiheesta "Tulisiko Suomen olla virallisesti kaksikielinen maa?". Tämän esityksen tehnyt hallitus saisi enemmän aikaan kuin yksikään hallitus koko itsenäisyytemme aikana.

Asiantuntijavaltaisessa ja suoraa kansanvaltaa hyödyntävässä järjestelmässä kansa luottaisi päättäjiin, sillä päättäjät ovat heidän valvonnassaan. Päättäjät ovat pakotettuja tekemään järkeviä päätöksiä, kun tietävät, että kansa voi koska tahansa vaatia heille epäluottamuslausetta. Suoran kansanvallan lisäyksen myötä myös kansalaisten passiivisuus loppuu, kun politiikka muuttuukin yhtäkkiä puoluepolitiikasta helpommin ymmärettäviksi asiakysymyksiksi. Enää ei tarvitse sitoutua pitkään listaan erilaisia vaatimuksia, vaan äänestyskäyttäytymisellään voi toimia siten, mitä oikeasti ajattelee.

Tulevaisuuspuolue näkee tehtäväkseen horjuttaa perinteisten puolueiden valtaa Suomessa. Nousemalla eduskuntaan, aiheuttamalla keskustelua ja pääsemällä päättämään asioista voimme todella muuttaa tätä maata! Tulevaisuuspuolue ei voi olla hyvä yhteistyöpuolue, eikä se Vihreiden tai SDP:n tapaan voi syödä aatteitaan - silloin koko puolueen olemassaolo kävisi turhaksi. Puoluepolitiikkaan tulevaisuuspuolue lähtisi mukaan vain siksi, että se on ainoa keino muuttaa asioita tämän päivän Suomessa.

Seuraavassa artikkelissa tulevaisuuspuolue esittelee tavoiteohjelmaansa. Jos kiinnostuksesi herää, olet vapaa kysymään ja kommentoimaan. Haluamme kuulla mielipiteesi, mitä mieltä olisit tällaisesta puolueesta?

2 kommenttia:

  1. Hei

    Olemme perustamassa puoluetta nimeltään Muutos 2011. Muutos 2011:n keskeisin tavoite on tuoda sveitsiläistyyppinen suora demokratia Suomeen. Olemme keränneet noin puolet tarvittavista korteista. Lisää tietoa aiheesta löytyy blogistani.

    VastaaPoista
  2. Tunnemme kyseisen liikkeen/puolueen, mutta näkemyksemme eroavat ratkaisevasti siinä, että me emme usko sveitsiläistyyppisen suoran demokratian soveltuvan nykytyyppisen edustukselliseen demokratiaan.

    Muuten olemme tyytyväisiä, että tuollaisia tavoitteita ylipäänsä suomalaisella poliittisella kartalla esiintyy. Varoitamme kuitenkin puolueenne leimautumista liian maahanmuuttajavastaiseksi, joka ilman muuta vähentää sen uskottavuutta.

    VastaaPoista